Origineel en echt

Wat moet je tegenwoordig nog geloven?

Dit hoor ik steeds vaker. Het is een vraag die mensen bezig houdt. Kloppen al die cijfers die we elke dag via de media horen eigenlijk wel?

Kan ik de overheid wel vertrouwen? Meestal volgt daar achteraan, dat het niet eerlijk is en dat we het er maar mee moeten doen.

Laatst hoorde ik een buitenlandse spreker een mooi vergelijk maken. Het schijnt zo te zijn dat in zijn land, mensen die werken bij de bank, de hele dag door bezig zijn met het zoeken naar vals geld. Ze werken bij de fraude preventie. Deze mensen zijn dagelijks bezig met echt geld. Juist door het omgaan met het echte geld, herkennen ze direct een vals biljet. Ze kennen zowel de dikte als de bedrukking en zelfs de geur. Geld stinkt blijkbaar niet altijd.

Herkenning

Op het moment dat jij geoefend bent in het kennen van de waarheid, zie je een leugen veel sneller. Zelfs als het bijna waarheid lijkt, herken je toch dat er iets niet helemaal klopt.

Jezus zegt: Ik ben de Waarheid. Hij is dus niet iemand die de waarheid spreekt, maar is de waarheid in eigen persoon. Dicht bij Hem leven en Hem kennen maakt jou tot een kenner van de waarheid. Hoe helderder dit voor jou is, hoe sneller je een leugen herkent.

Echt en authentiek

Ik ken iemand die klassieke auto’s restaureert. Hij brengt ze weer in complete nieuwstaat. Misschien zelfs nog mooier dan dat. Omdat hij de hele dag niets anders doet, herkent hij onmiddellijk of alles aan die auto klopt. Als een onderdeel niet meer verkrijgbaar is, maakt hij het zelf in de originele staat.

Dat kost heel veel energie en af en toe een pleister. De klant ziet echter alleen het eindresultaat. Maar in de werkplaats ziet de monteur in het ruwe stuk ijzer het eindresultaat al voor hij er aan begint.

Mensen hebben daar veel geld voor over en betalen daar graag voor. Je krijgt bij dit bedrijf ook zeker waar voor je geld.

Toch zijn de mooiste dingen in het leven niet met geld te koop.

Het is ook Jezus die zegt: Ik maak alle dingen nieuw. Hij betaalde zelf de prijs en droeg de straf. Dit deed Hij op een afgelegen plaats buiten de stad. In een drie uur durende duisternis. Hij kwam hiervoor uit de hemel met het eindresultaat voor ogen, jouw redding. Hij zag vooraf een prachtig einde. Eigenlijk juist een nieuw begin. Met een hele hoge prijs.

Echt en origineel.

Als de stoelen onder de motorkap zitten en de motor achter het stuur, gaat de auto niet rijden. Dan zijn de originele onderdelen aanwezig, maar niet op de goede plaats. Als jij rond blijft lopen met je deuken en beschadigingen kan ook jij niet functioneren zoals je bent bedoeld. Geloof je dan dat je moet kijken naar alle schade, naar de wereld die op zijn kop staat, of ga je naar de Schepper zelf? Hij die jou heeft bedacht en ontworpen. De God die in Genesis zag dat het goed was.

Jouw keus. Ik kan je wel zeggen dat je met vals geld vroeg of laat altijd door de mand valt. Ook wil ik je graag zeggen dat als je dan toch niet weet wat je mag geloven, geloof dan in Hem, die de hemel en aarde maakte en de mens schiep naar Zijn beeld en gelijkenis.

We zijn denk ik gemaakt om te creëren, niet om te kopiëren. Gaan we kijken naar cijfers en beweringen of willen we kijken naar de Waarheid, op wie je altijd kunt rekenen.