Brandstof en Zuurstof

Brandstof

Wij hebben al jarenlang een houtkachel, maar gebruikten hem weinig. Het is heel gezellig maar ook veel werk. Met de huidige gasprijzen voor ogen hebben we besloten om voor deze winter meer gebruik te gaan maken van de kachel. Daar zijn twee dingen voor nodig; hout en ruimte om dit op te slaan.

Afgelopen zomer hebben we hout ingezameld en een afdak aan het schuurtje gezet om het hout op slaan en te laten drogen. Want ook dat is nodig; tijd. Het kan zomaar 2 jaar duren voor de stammetjes droog genoeg zijn. Tevens een voorraadje hout gekocht om direct te kunnen stoken.

Stookles

Dan is er  nog een aspect; leren stoken. Hoe krijg ik het voor elkaar dat niet de verf van de deuren afvalt van de hitte in de kamer en aan de andere kant, hoe houden we de vlam brandend? Het geheim is: het op de juiste wijze toevoegen van zuurstof.

De juiste verhouding

Om het vuur te ontsteken heb je een vlam nodig. Alleen hout is niet voldoende, het steekt niet zichzelf aan. Maar zonder lucht, gaat de vlam ook direct weer uit. Een windvlaag blaast een lucifer uit, maar wakkert een brandend huis juist aan. Je moet dus een beetje leren hoe het allemaal moet, en dat kan per dag verschillen omdat het buiten ook nooit helemaal hetzelfde is en de schoorsteen dus ook anders kan trekken. Je mag dus leren door te doen.

Onderzoeken

In de bijbel staat; onderzoekt alles en behoudt het goede. ( 1 Thes 5:21) Zo is het eigenlijk met alles. Kijk hoe het werkt, maak het je eigen en weet dan of het bij jou past. Iets kan in de ogen van jouwzelf of de mensen om je heen heel goed zijn, maar is het ook jouw ding, jouw bestemming?

Voorraad

Ik moest denken aan het hout wat nu in de tuin klaarligt, dat heeft dus een bestemming. Het gaat deze bestemming niet bereiken zonder actie. En zelfs als het al in de kachel ligt gaat het niet vanzelf branden.

Het is vandaag 2 januari en we hebben net de feestdagen achter de rug, we zijn geraakt door de mooie kerstgedachte en vrede op aarde. Zelfs mensen die anders nooit in een kerk komen, zijn dan ook aanwezig en we kunnen ze een mooie dienst meegeven. We geven soms zelfs een bijbel of een mooi boekje mee. Brandstof voor het leven, een mooie voorraad.

Zuurstof

De eigenschap van brandstof, hebben we geleerd, is dat het niet ontbrand zonder vlam en ook niet zonder zuurstof. Zelfs toen God de eerst mens maakte, was deze volledig af en 100 procent klaar om in zijn bestemming te komen, maar pas toen God hem de levensadem gaf, begon Adam te leven. Zonder zuurstof is brandstof op zich niet in staat om tot zijn doel te komen. Je doel missen wordt niet alleen in de bijbel maar ook in het dagelijkse leven, zonde genoemd. Denk maar eens aan een gemist doelpunt of niet opgegeten voedsel.

De mooiste zeilboot op aarde komt zonder wind alleen maar van zijn plek door eigen kracht, daar is het schip niet voor bedoeld.

Heilige lucht

Waar in de bijbel de Heilige geest staat,  wordt in het Hebreews vaak het woord Ruach of in het Grieks Pneuma gebruikt. Dit woord betekent wind of kracht. Het komt ongeveer 380 keer voor in het NT. Je zou dan kunnen denken dat deze Geest dan ook een belangrijke rol speelt.

Even terug naar de hout voorraad in de tuin; Je kunt dus heel veel brandstof hebben, maar zonder lucht brandt het niet. Kun je dan ook veel bijbelkennis hebben wat zonder de Geest niet tot zijn recht komt? 2 Cor 3:6 zegt dat de letter doodt, maar de Geest brengt leven. Hoe passen we dat dan toe?

Thesssalonisenzen

Dan gaan we ook nog maar even terug naar de gemeente in Thessalonici in Griekenland. Een gemeente die krachtig tot geloof kwam en de afgoden had weggedaan. Tegen hun zegt Paulus: onderzoekt alle dingen en behoudt het goede. Hey, en ik dacht dat ze al zo goed op weg waren? Klopt. Maar 2 verzen eerder zegt hij; dooft de Heilige geest niet uit! ….

Ik denk dat hij hier zegt dat je alles mag onderzoeken, MET de Heilige geest. Dus niet zomaar platte kennis verzamelen, maar dat het kennen van Christus zal groeien doordat Hijzelf zich door jou wil laten kennen, door Zijn eigen Geest die Hij gaf op de pinksterdag. Duik die bijbel in en vraag diezelfde Geest om leiding door het woord.

Vlammen

Hoeveel (hard) hout heb jij in je leven verzameld?

In de bijbel is acaciahout vaak een beeld van de mens, zoals de palen van de tabernakel, moeilijk te bewerken en niet erg buigzaam, maar eenmaal op de juiste plek, weer heel duurzaam.

Als hout te lang in de tuin ligt is het vergaan en niet meer bruikbaar als brandstof. Wanneer je bijbel alleen maar in de kast staat, kun je er niet heel veel kennis uithalen.

Als mens heb je de bijzondere mogelijkheid om jezelf in vuur en vlam te laten zetten zonder te gaan roken of opbranden. Ben jij bereid om jezelf aan te laten steken door de Ruach in je leven toe te laten? Het enige wat je nodig hebt zijn 2 lege, open handen om te ontvangen. Dan zul je gaan ontdekken wat het is om tot je bestemming te komen. En ontdekken dat er nog een eigenschap is van vuur; namelijk dat je aanstekelijk wordt voor brandstof om je heen.

Veel zegen voor jouw nieuwe jaar. (leven)