Varen of zeilen

Bootjes

In de familie van mijn moeders kant heeft volgens mij iedereen een bootje of er een gehad. Sommigen hebben er zelfs 2 en een neef van mij heeft meer dan 30 jaar bij een bedrijf gewerkt wat grote luxe jachten bouwt.

En hoewel we slechts 200 meter van de jachthaven wonen ben ik nooit verder gekomen dan een surfplank en sinds een tijdje hebben we een opblaasbare kano.

De laatste keer schreef ik over brandstof en zuurstof, het een kan niet zonder het ander. De boot kan prima zonder water, maar komt niet tot zijn doel als deze op het land blijft liggen. Een boot is een middel om te gaan waar we niet over land kunnen.

Varen of drijven

Een schip wat alleen maar in het water ligt, is wel op de goede weg, maar daarmee nog niet niet onderweg.

Ik moet steeds denken aan het voorbeeld, van een zeilschip en een motorboot. Het zeilschip kan wel met een motor varen maar is daar niet voor bedoeld. De kiel houdt alleen maar snelheid tegen. En Alle zeilmaterialen worden niet gebruikt.

De zeilen heisen

Op het moment dat je de zeilen hijst ga je gebruik maken van de wind. De kracht van de wind geeft de boot meer snelheid en je merkt aan het hele schip dat het anders vaart. Je krijgt letterlijk de vaart er in.

Het vereist wel een andere manier van varen, je gaat niet meer recht op je doel af maar kunt tegen de wind in varen door er schuin tegenin te gaan. De reis duurt nu misschien langer, maar je komt op meer plaatsen tijdens je reis. Ook komt er meer plezier in het varen zelf. De harde wind veranderd van een lastige omstandigheid in een partner om je doel te bereiken.

Het beloofde land

De Israëlieten stuurden 12 verspieders naar het beloofde land en die zagen allemaal dezelfde omstandigheden. De meerderheid zag een groot probleem om de huidige bewoners daar weg te krijgen, slechts 2 zagen een belofte. Die 2 zagen een plek waar ze gebruik konden maken van vrucht van het land, en wisten zich gesterkt door hun machtige God, die hun al zover had gebracht. De andere 10 waren teveel onder de indruk van wat ze hadden gezien. U kent allemaal de rest van het verhaal.

Wijsheid

Wat is wijsheid horen we vaak zeggen. In Spreuken 9:10 staat de de vreze God’s het begin is der wijsheid. Dat is opvallend. De geschiedenis van de verspieders leert ons dat het beter was geweest om naar de 2 te luisteren. Bij goliath stond ook het hele volk te bibberen van angst en kwam er slechts 1 in actie. Tegenwoordig wordt er vaak heel wat afgeschreeuwd en gedreigd. Toch kunnen we ons afvragen of we ons hierdoor moeten laten beïnvloeden. Blijven we drijven op een veilige plek, gaan we varen op onze eigen motor of varen we de haven uit op weg naar een veilige aankomst? Je weet pas hoe je schip zeilt als je de zeilen hijst.

Sommige mensen waaronder ikzelf, zijn op gevoed met een grote en indrukwekkende God, wat Hij ook zeker is. Maar juist deze God, wil Zijn ontzagwekkende kracht geven om jou te leiden, vooruit te blazen.

Wanneer je gewend bent om op de motor te varen en dan ineens gaat zeilen, moet je ineens heel anders gaan denken. Dat is ook precies de uitdaging met geloof, die verandering van je denken. Waar je voorheem lag te stampen tegen de wind in kan het zomaar zijn dat je wordt vooruit geblazen door Zijn kracht. Die vreze God’s betekend dan eigenlijk dat je wordt omvergeblazen door Zijn grootheid omdat vanuit het bewust zijn van Zijn kracht. Dan groeit jouw wijsheid door je geborgen te weten in Zijn almacht.

Wil je drijven of varen?