Marinade

Een tijdje geleden had ik iemand aan de telefoon en deelde met hem een gedachte. Zijn reactie was; dat moet ik even een tijdje laten marineren. Hij bedoelde hiermee, daar wil ik dieper over nadenken en dan geef ik jou direct ook de tijd om hier in je gedachten mee aan de slag te gaan. Direct gaf ik de reactie terug; daar ga ik een stukje over schrijven.

Wanneer je vlees wilt marineren, moet je daar de tijd voor nemen. Eerst maak je de marinade van olie en kruiden. Vaak moet dat ook nog even intrekken. Vervolgens gaat het vlees in deze mix. Zelfs dan zijn we er nog niet: zodra het vlees een tijdje ligt is het van belang om het geheel nog eens om te roeren zodat het aan alle kanten dezelfde hoeveelheid vloeistof krijgt. Soms is zelfs het vlees dat nog ‘boven water’ staat al wat aan het indrogen. Er bij blijven dus.

Uiteindelijk is het vlees doordrenkt van de marinade en is de smaak compleet veranderd.

Olie is een beeld van de Heilige Geest. Het vlees is een beeld van de mens, of eigenlijk van zijn gevoel. Als iemand primair reageert door bijvoorbeeld snel boos te worden, spreekt men vaak van reageren naar het vlees. Als we dan, in ons reageren op anderen of omstandigheden, willen veranderen, is het van belang om ons te laten marineren door de olie van de Geest.

Dit kost tijd, maar vooral ook aandacht. Soms zakt het niveau van de olie om ons heen en is het tijd om ons weer onder te dompelen. Dit is niet een uurtje per week naar iemand gaan zitten luisteren. Je eet toch ook niet op maandagmorgen een paar boterhammen om de rest van de week op te leven. Daarom sprak die uitspraak ‘marineren’ me zo aan. Steeds opnieuw je gedachten richten op Hem die ons heeft bevrijdt van zonde en schuld. 1 Joh 5:5 zegt; Wie anders is het die de wereld overwint dan hij die gelooft dat Jezus de Zoon van God is. Zo overgiet je jezelf met olie, een nieuwe geur en een nieuwe smaak.

De wereld is de plek die ons steeds weer afleidt van wat Christus voor ons heeft gedaan. Die wereld mogen wij overwinnen door te gaan staan in de belofte van leven vanuit Zijn overwinning. WoW. Door ons daarin te laten marineren gaan we leven vanuit Hem.

Dit staat ook een paar verzen terug in 1 Joh 4:9 Hierin is de liefde van God aan ons geopenbaard, dat God Zijn eniggeboren Zoon in de wereld gezonden heeft, OPDAT WIJ ZOUDEN LEVEN DOOR HEM.

Het feit van marinade is dat je de smaak ook niet meer uit het vlees kunt halen. God laat nooit los wat Zijn hand is begonnen, psalm 138:8.

Begin vandaag nog met marineren en lees de genoemde bijbelgedeelten helemaal. Vraag de Heilige Geest om leiding wat je morgen mag gaan lezen. Droog niet in en roer de zaak elke dag nog een keertje om.

Zegen