Het Konijn

Goed kijken

Begin 2019 waren we in het prachtige Nieuw-Zeeland. Om precies te zijn zaten we 1 Januari in het vliegtuig naar China; een mooier begin van het nieuwe jaar konden we ons niet voorstellen.

Zo’n avontuur in altijd bijzonder, en graag wil ik de komende tijd wat dingen delen die we daar hebben meegemaakt.

Het land van de lange witte wolk

Zo noemen de Maori hun land, ze zijn de oorspronkelijke bewoners en hebben vaak namen voor plaatsen en momenten die letterlijk de lading dekken.

Doordat er ergens midden in een deel van de ocean ineens bergen liggen waar de wind tegenaan geblazen wordt, is er vaak bewolking die zich uitstrekt over het hele land. Wij waren er in de zomer en we hebben zelf niet veel last van die wolken gehad, maar het kan er ook flink regenen. Dat water is nodig om het prachtige groen, groen te laten blijven.

Natuur

De Nieuw-Zeelander woont dichter bij de natuur dan wij Europeanen, hoewel de meeste mensen rondom Auckland wonen, waar de verstedelijking al behoorlijk heeft toegeslagen. Toch gaan ook die mensen er vaak op uit om de natuur in te trekken.

En natuur is er genoeg, een wandeling heet een track, en kan als je dat wilt gewoon een paar dagen of zelfs weken duren. Wij kozen voor de kortere stukken, en ook dan was je vaak al weer een paar uur zoet.

Konijn

Tijdens een van die wandelingen door een van de prachtige bossen, zagen wij ineens in de verte een groot konijn heel stil aan de linker kant van het pad zitten. Hoe dichter bij we kwamen, hoe groter hij werd. Het bleek een omgevallen boom te zijn. De foto hierboven is van dichterbij, maar laat zien dat het er uit de verte best wel op leek.

Beter kijken

Vaak lijkt iets van een afstand moeilijk of zwaar of juist heel makkelijk. Het is dan meestal goed om je er meer in te verdiepen.

Een betere focus geeft nieuwe inzichten. Je kunt namelijk pas zien als je gaat kijken.

Op dit moment gebeurt er van alles om ons heen en weten we vaak niet meer wat te denken, dan is het juist goed om eens een andere kijkhoek te nemen.  Om te kijken heb je ogen nodig, maar om te zien?… juist; visie.

Gezien

Weten wij dat wijzelf ook worden gezien?

We worden gezien door onze Schepper, elke stap elk moment. Dat is geen strenge 24 uurscontrole, maar een constant geliefd zijn.

Zo lief had God deze wereld (die Hij zag) dat Hij Zijn eniggeboren Zoon zond. Wellicht het meest bekende vers uit de bijbel. (Joh 3:16). Die Zoon deed dat niet omdat Hij geloofde dat het allemaal een verloren zaak was, maar omdat Hij geloofde in die mens. Die mens die Hem nodig heeft.

Geloof

Een stuk verderop wordt dit door Paulus nog eens verder bevestigd,

Namelijk de rechtvaardigheid Gods door het geloof VAN Jezus Christus, tot allen, en over allen, die geloven; want er is geen onderscheid.” (Romeinen 3:22)

De statenvertelling zegt dit juist; in vele latere vertalingen staat; geloof IN Christus.

Kiezen

Jezus zelf gelooft dus in ons, dat geeft een dieper inzicht. Een nieuwe visie. Hij ziet ons, als geliefd. Niet ons ongeluk, maar ons geluk voor ogen hebbend. En dat staat dan weer een heel stuk eerder in Jeremia 29:11, waar God zegt; Ik zal jullie een hoopvolle toekomst geven.

Hijzelf koos dus voor jou, Kies jij voor Hem?

Pak dat boek en lees hoe persoonlijk dit voor jou is, vandaag Romeinen 3 dan maar..

Kijken wordt lezen, lezen wordt zien, zien wordt visie.