Het is pas echt als ik het ook kan zien

Eerst zien, dan geloven..

Vaak krijg ik nog de opmerking eerst zien dan geloven, ik heb daar ook al vaker over geschreven. Toch kreeg ik pas weer nieuw inzicht op kijken, zien en geloven.

Ik moest terugdenken aan iemand die me ooit vertelde dat hij niet kon geloven zonder iets eerst te zien. Afgelopen december zag ik sinterklaas. Hij liep voor me, hij leefde en sprak. En hij had veel volgers. Ik moest terugdenken aan het gesprek met die jongen en wist ineens mijn antwoord; .. een paar jaar later. 

Wat je ziet is echt?

Mijn gedachten gingen de laatste paar weken uit naar hoeveel dingen we zien, en zelfs geloven maar die gewoon niet echt zijn. Ze roepen wel vaak echte gevoelens op. Denk eens aan films, theater, videoclips.

Een voorbeeld vanuit de media: Veel mensen dachten dat zanger Roy Orbison behoorlijk depressief was vanwege zijn droevige teksten. De muziekbladen uit die tijd tekenden hem ook zo af. Terwijl diezelfde verslaggevers toch echt persoonlijk met hem hadden gesproken en op die manier de waarheid over hem hadden kunnen laten zien. De man bleek prive heel vrolijk te zijn en blij met zijn leven. Dat paste echter niet in het beeld van de kopers van de bladen. 

Hoe echt is echt ?

Er zijn nog heel veel dingen die we kunnen zien en zelfs beleven zonder dat het echt is, en ze kunnen ons gemoed behoorlijk beïnvloeden. De Efteling, Mario Bros, Disney om er maar een paar op te noemen. Zichtbaar en voelbaar, maar ondanks de hoge prijs en het certificaat van echtheid, toch niet echt.

Niet zien

Dingen die je niet kunt zien, zijn eigenlijk veel sterker. Bijvoorbeeld: angst, verdriet, blijdschap, vreugde, verliefdheid, ongeloof, bitterheid, depressie, of de smaak van een paprika of banaan. Of warmte en kou. En dat laatste kan zelfs nog in bijvoorbeeld een gesprek of situatie zijn in plaats van letterlijk een lage temperatuur.

Voelbaar en echt

Allemaal voelbaar en echt, maar toch niet zichtbaar. De gevolgen of invloed kunnen we vaak wel zien, maar het verschijnsel zelf is niet met het oog waarneembaar. En toch geloven we het allemaal, omdat we het ervaren. Buikpijn bijvoorbeeld, heb ik nog nooit gezien. Maar wel gevoeld. Zorgen; je kunt ze niet kopen of huren, maar alleen zelf maken. Ik heb ze nooit gezien en gedacht: oh oh, weg wezen, daar komt een zorg.

Dan is er nog begrip, inzicht en visie. Die hebben niets met kijken te maken, toch zijn deze van grote invloed.

De mooiste dingen

De mooiste dingen die je niet kunt zien maar wel kunt ervaren zijn denk ik; rust, vrede, vertrouwen liefde en geloof.

De foto bij dit verhaal toont echte karakters, met herkenbare eigenschappen. Je kunt ze zien en zelfs een beetje voelen. Toch zijn ze niet echt. De belangrijkste dingen in het leven kun je juist niet zien maar echt zijn ze wel.

Markus 4 vers 1-20 gaat ook over iets wat in eerst instantie niet met het blote oog zichtbaar is. Lees het maar eens door en denk eens na over wat er opvalt. Visie, inzicht, vertrouwen en geloof geven groei en vrucht. Probeer het maar.