De Bokser

Rocky

Voor degenen onder ons die de veertig zijn gepasseerd, zijn de films van Rocky wellicht bekend. Dit gaat over een bokser die vanuit de goot zichzelf naar de overwinning weet te slaan. Letterlijk, maar ook over incasseren. Hij krijgt zoveel klappen en dat dan weer niet alleen maar letterlijk; ook zijn leven zelf gaat niet van een leien dakje.

De Coach

Een belangrijk rol in de films wordt vervuld door de coach, die weet het beste in hem naar boven te halen. En dat is lang niet altijd even leuk.

In de afgelopen jaren dat ik Jezus ken, heb ik heel veel mensen ontmoet die het allemaal geweldig vonden en die zo graag naar de diensten kwamen. Zo trouw als de bekende hond zeg maar, totdat het een keertje wat lastig was of het ergens anders leuker was. Dan was het enthousiasme er wel een beetje af. Veel van die mensen zie ik nooit meer.

Aan de slag

Het is December 2020 en we zitten op dit moment weer allemaal achter een beeldscherm of mondkapje. Elkander fysiek zien is weer een stuk moeilijker geworden. Toch denk ik dat het goed is om vol te houden. Er is namelijk nog nooit een bokser geweest die wereldkampioen is geworden door er een boek over te lezen. Of een olympisch kampioen die 7 dagen in de week op een stoel zat te luisteren naar zijn coach hoe je alle spieren moet gebruiken bij het turnen.

Traditie

Op de een of andere manier hebben we wel zo’n kerktraditie opgebouwd. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze de zondagmorgen zo missen, maar de bijbel staat nog steeds de hele week met de rug toegekeerd in de kast. Ik denk dat we deze tijd niet meer als een beperking mogen gaan zien maar als een nieuwe kans

Dit is jouw moment, dit is jouw tijd voor de praktijk, in je eigen veilige omgeving. Daar waar niemand je ziet, aan je eigen keukentafel bijvoorbeeld.

Hou vol

In de Rocky films zie je de bokser met een oud trainingspak aan de slag gaan. Een beroemde scene is dat hij bezweet een aantal trappen op rent en daar helemaal alleen een overwinning op zichzelf heeft. Dolblij dat hij zover kwam. Als hij meer bekent is, zie je dezelfde scene nogmaals maar dan rennen er veel mensen met hem mee en wordt hij toegejuicht op dezelfde plek waar jij eerst alleen stond.
De eerste keer was het best moeilijk, maar door vol te houden ging het steeds beter.

Math 28:20 zegt: En zie, ik ben met u alle dagen van uw leven tot aan de voleinding van deze wereld.
In Genesis 1:28 zegt God zelf: wees vruchtbaar en wordt talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder uw gezag. Dat laatste betekent niet de dienst uitmaken, maar voor haar zorgen.

Het beste

Een coach is iemand die het beste in je boven haalt, niet iemand die zegt wat je allemaal niet mag.
Je kunt je afvragen of het allemaal leuk wordt, of je het kan, of noem maar op. Er zijn genoeg redenen om er niet aan te beginnen. Maar net als met alles, is er een ding zeker nodig om te finishen en dat is starten. En dan juist achterin starten, bij de brieven of de evangeliën nog eens doornemen. Begin dan ook eens bij Johannes. Of luister niet naar mij maar bid erover, waar jij mag beginnen met lezen. Geloven is altijd persoonlijk.

Klappen

Er is een grote kans dat je eerst moet leren incasseren. We hebben namelijk te maken met een tegenstander.
De klappen komen vaak uit een onverwachte hoek, maar dat is altijd een stap naar overwinning.