Los zadel

 

De Rammelkar

 

De jongen kwam vol trots vertellen dat zijn zadel los zat. Het is een warme zomernacht en we zijn op Terschelling.

Drommen met jongeren passeren ons en een gedeelte daarvan is op de fiets. Meestal gehuurde fietsen die prima in orde zijn.

Deze echter niet, het is een oude rammelkar volgens de jongen. Hij is er een beetje trots op dat hij er op rijdt want het fietsen is nu een beetje een avontuur geworden.

Alle jongeren zijn in de vakantie stemming en velen zijn door de alcohol aardig lollig, het losse zadel geeft dan ook de nodige aanleiding tot plezier. De jongen stopt bij ons om te vertellen dat hij de bout van het zadel al 5 keer heeft aangedraaid maar het zadel blijft los zitten.

In het licht

Met een korte inspectie inspectie zie ik zelfs in het donker dat hij de bout van de zadelpen heeft aangedraaid en niet die van het zadel zelf, waardoor deze nog altijd los zit. We hebben hier geen gereedschap en kunnen het niet oplossen. Maar morgen in het licht zal hij er zelf nog een keer naar kijken.

Wel hebben we nu een mooie ingang om over Jezus te vertellen. Ook voor Hem geldt dat je er heel dicht bij kunt zitten, maar dat zegt niet dat je goed zit. Je kunt heel strak de zaak aandraaien op die ene plek, terwijl de pijn ergens anders zit. Dan denk je dat alles goed gaat en dat je de juiste beslissing hebt genomen. Maar als alles in beweging komt glij je van je plek.

Zonder in een oordeel terecht te komen was gewoon je focus niet helemaal juist.

Woorden

In ons mooie Nederlands heb je vaak bijzondere woorden;

Een ervan is Fietsenmaker, deze mensen maken helemaal geen fietsen, dat doet de fabrikant. Toch noemen we de reparateur in dit geval; maker. Een algemeen geaccepteerd woord, wat eigenlijk niet de lading echt dekt.

Deze persoon is dan niet degene die het rijwiel heeft bedacht en ontwikkeld, maar is wel degene die inzicht en ervaring heeft hoe je een fiets moet repareren als hij kapot is en moet onderhouden zodat hij niet snel weer kapot gaat.

In ons leven komen ook de nodige dingen terug die steeds opnieuw weer niet gaan zoals we eigenlijk hadden gedacht, terwijl we er al zo vaak voor hebben gebeden. Ook wij hebben onderhoud nodig. Dat hoef je niet alleen te doen. Wellicht heeft een broeder of zuster meer ervaring of inzicht op een bepaald gebied, en kom je samen verder. Vaak kunne we ook elkander aanvullen.

In het geval van ons mensen is de reparateur ook de maker, Hij die ons heeft bedacht, is ook de heelmeester.

Juist omdat Hij weet hoe alles is gemaakt en bedacht is Hij ook de degene die het beste onderhoudt kan uitvoeren

Inzicht

Spreuken 3 vers 5 en 6 zeggen niet op ons eigen inzicht te steunen, maar met ons hele hart op Hem te vertrouwen. Om Hem bij alles in je leven te betrekken, op al je wegen…

De jongen nam op dat moment de beslissing om morgen bij daglicht nog eens te kijken, In het licht zie je namelijk altijd meer..

om iets in Zijn licht te brengen hoef je nooit te wachten tot de andere dag Hij is zelf licht en altijd beschikbaar.