Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper

Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper,

Een slogan die een aantal jaren geleden vaak voorbij kwam om de omzet van de Nederlandse kappers wat op te vijzelen.
Zelf ben ik niet zo van de kapper, ik vind het vaak te kort en wacht dan weer te lang. En dan zit het eigenlijk een groot deel van de tijd niet zo als ik wil. De laatste paar jaar had ik een vaste kapper en ging steeds de deur uit met een nieuwe afspraak. Dat helpt. Ik vergeet het, maar de agenda herinnert met er aan en zo is het allemaal te doen.

Lekker

Onlangs kreeg ik het bericht dat die kapper er mee stopte…. Wat nu… op zoek naar iemand anders… U raad het al, uitstellen en uiteindelijk door iemand geknipt die het veel korter heeft geknipt dan ik in eerste instantie voor ogen had.
Met een fris koppie stap ik naar buiten en moet nog wel even wennen. De volgende dag uit bed en ik hoef niets te doen, het valt vanzelf op z’n plek… Hmm toch wel lekker..

Na een paar dagen ben ik er aan gewend en komen de ongevraagde opmerkingen; he wat een leuk kort koppie zo..
Ik kan het eigenlijk niet ontkennen en bedank voor de vriendelijke opmerking, je kunt wel eens zelf iets voelen, maar als een ander het ook ziet, dan is er meer aan de hand.

Knippen of snoeien

Johannes 15:2 zegt in het tweede gedeelte dat de rank die vrucht draagt wordt gesnoeid opdat hij meer vrucht drage.
Dat betekent dus dat de wijnrank vanzelf groeit, hij hoeft alleen maar water op te nemen om in zijn bestemming te komen.
Vaak hoor je dat het snoeien zo pijnlijk is en dat je dat eigenlijk niet wilt. Maar in de grondtekst staat eigenlijk; oprichten i.p.v. snoeien. Bij een tomatenplant worden de jonge vruchtjes met een touwtje omhoog getrokken zodat de tomaatjes er onder ook licht krijgen. Zo ontstaan hele trossen met vrucht.

Ik denk dat God dit ook voor ons bedoelt, als wij hem de ruimte geven om ons op te laten richten, gaan de vruchten groeien. En veel meer dan we in eigen kracht kunnen. Als we met ons hoofd voorovergebogen in de stoel van de kapper gaan zitten, kan deze niet goed zijn of haar werk doen. Maar als we deze persoon de ruimte geven komen we er mooier vandaan dan dat we binnenstapten. Als je het laten knippen kunt gaan zien als jezelf steeds opnieuw laten bijschaven, jezelf laten bekijken vanuit juist die hoek die je zelf niet kunt zien, ga je er anders uitzien.

Niet alleen

Er is ook geen kapper zo goed dat ie zichzelf kan knippen. Daar is een tweede persoon voor nodig.
Als je God de ruimte geeft om aan jou te werken kom je daar mooier uit. Hij ziet de stukjes met de dode puntjes en de potentie in het andere deel. Dus als je geen Simson heet, kijk dan eens wat vaker in de spiegel van de vader.

Drink het levend water van Zijn woord spreek vaste tijden met Hem af en zorg dat je er bent. Je komt er mooier vandaan. En dat zullen anderen aan jou gaan zien.